Redakcja
Ciasto na pizzę
Składniki na 2 spody
500 g mąki pszennej chlebowej
350 g wody
10 g soli
7 g świeżych drożdży
30 g oliwy z oliwek
Razem 897 g
Zaczyn
100 g mąki pszennej chlebowej
60 g wody
1 g świeżych drożdży
Razem 161 g
Ciasto
400 g mąki pszennej chlebowej
290 g wody
6 g świeżych drożdży
10 g soli
161 g zaczynu
30 g oliwy
Razem 897 g
1. zaczyn
Drożdże mieszamy z wodą, tworząc jednorodną zawiesinę, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze około 21°C.
2. wyrabianie ciasta
Do dzieży miksera wkładamy wszystkie składniki za wyjątkiem zaczynu i oliwy. Mieszamy, aż się połączą, następnie dodajemy porcjami zaczyn. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto byłoby zbyt gęste. Kończymy etap mieszania na drugiej szybkości, dodajemy oliwę i mieszamy ciasto około 3 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
3. fermentacja wstępna
1–2 godziny.
4. składanie ciasta
Zaczynamy po 50 minutach od rozpoczęcia. Ciasto składamy w pojemniku, w którym garuje, idealne do tego są plastikowe prostokątne pojemniki.
5. dzielenie i formowanie
Ciasto dzielimy na 2 kęsy. Delikatnie formujemy, zaokrąglając, i odstawiamy na deski do garowania, wyłożone ściereczkami lnianymi lekko posypanymi mąką, powierzchnią łączenia do dołu. Przykrywamy folią spożywczą. Po 10–20 minutach formujemy rękoma do osiągnięcia średnicy około 40 cm.
6. pieczenie
Najlepiej piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnych temperatur, nawet 350°C, na rozgrzanym kamieniu do pizzy.