Redakcja
Pieczenie chleba z pozoru wydaje się dość proste (szczególnie, jeśli mamy już doświadczenie z wypiekami drożdżowymi), jednak podobnie jak w cukiernictwie – diabeł tkwi w szczegółach. Bo znaczenie ma każdy użyty produkt czy sposób wyrabiania – nawet temperatura wody, którą dodajemy do ciasta, może przesądzić o naszym sukcesie bądź porażce. Zanim więc połączymy mąkę z zakwasem czy drożdżowym zaczynem, warto zapoznać się z teorią. Dzięki temu wprowadzeniu dowiemy się, jakie znaczenie dla ciasta ma jego składanie i jak powinien on wyglądać, w jakiej temperaturze ciasto powinno wyrastać oraz jak przygotować domowy zakwas.
Kiedy znamy już proces powstawania chleba, wiemy, jak dokarmiać zakwas i po co do pieczenia przyda się spryskiwacz, czas zajrzeć do przepisów. „Chleb” to różnorodne receptury na chlebowe wypieki i każdy znajdzie tu coś dla siebie. Od prostych drożdżowych chlebów z foremki czy drożdżówek, przez bardziej zaawansowane bagietki i bajgle, aż po chleby na zakwasie bez dodatku drożdży z dodatkami i bez. Jeśli dotychczas wasze wypieki zawierały drożdże i chcecie zacząć swoją przygodę z zakwasem, tu znajdziecie sporo różnorodnych przepisów.
Zobaczcie przepisy z książki „Chleb”, które dla Was wybraliśmy.