Pascha - przepis Magdy Gessler

4.43 (195 ocen)

  • 50 min
  • Łatwy

Pascha - deser, który, choć nie jest tak popularny jak babki, mazurki czy serniki, powinien znaleźć swoje miejsce w menu na Wielkanoc. Lekkość, puszystość, ale i dekoracyjność to to, czym wyróżnia się pascha. Przepis Magdy Gessler zakłada wykorzystanie twarogu, można jednak przygotować paschę także z użyciem mleka i śmietany.

  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kilogram twarogu pełnotłustego
    1.5 szklanki śmietany 22%
    250 g masła
    200 g cukru pudru
    4 laski wanilii
    8 żółtek
    1 cytryna
    75 g rodzynek
    100 g orzechów włoskich
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.43 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha - przepis magdy gessler - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie paschy z przepisu Magdy Gessler zaczynamy od trzykrotnego zmielenia twarogu w maszynce do mięsa. Ser mieszamy ze śmietaną, by powstała jednolita masa.
  • 2. Rodzynki namaczamy w koniaku (tyle, żeby płyn przykrył rodzynki), orzechy siekamy.
  • 3. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Do masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając całość. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i dodać do masy maślano-jajecznej.
  • 4. Masę twarogową delikatnie mieszamy szpatułą z masą maślano-jajeczną. Dodajemy też bakalie – odsączone rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową. Masę przekładamy na sito wyłożone gazą, obciążamy z wierzchu, by odsączyć nasz deser i wstawiamy sito do miski. Paschę zostawiamy na noc w chłodnym miejscu lub w lodówce. Następnego dnia przekładamy ją na talerz i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować