Pstrąg z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie lubię Pstrąga ale ten podbił moje serce. Dobrze że miał dwie sztuki bo mąż zostałby bez obiadu. :-)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pstrągi
    40g masła
    koperek i pietruszka według uznania
    Sól pieprz czosnkowy
    ząbek czosnku
    2łyżki oleju
    Cytryna

Pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek pstrągi myjemy i osuszamy. Następnie na patelni rozpuścić masło ostudzić.
    Do masła dodajemy kilka kropli cytryny olej oraz sól pieprz pietruszkę i koperek.
    Wszystko mieszamy dokładnie.
    Czosnek kroimy w plastry.
    Cytrynę na pół później w ćwiartki i na plasterki.
    Gdy mamy wszystko przygotowane środek ryby smarujemy masłem ziołowym i dodajemy czosnek zamykamy.
    Górę ryby nacinamy w 4 miejscach.
    Każde miejsce napełniamy masłem a do środka wkładamy ćwiartki cytryny.
    Tak przygotowanego pstrąga układamy na papierze do pieczenia.
    Polewamy masłem całą rybę.
    Pieczemy w piekarniku w 180 st.
    15-25 minut.
    Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na talerzu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam go z frytkami oraz sałatą.

    SMACZNEGO.

    Pieprz czosnkowy możemy zastąpić zwykłym czarnym świeżo mielony i pokroić np. papryczkę chilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy