Kruche ciasto z pianką i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne ciasto z pianką i owocami. Całość uzupełnia kruche, maślane ciasto.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    250 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Na piankę:
    5 białek
    szczypta soli
    szklanka cukru
    80 g budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    mieszanka owocowa mrożona 450 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche ciasto z pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2. Z mąki, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i margaryny ugnieć kruche ciasto i podziel na trzy części.
  • 3. 2/3 części ciasta wyklej blaszkę i piecz 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Resztę włóż do zamrażalnika.
  • 4. Ciasto zostaw do wystudzenia i dopiero na ostudzone nakładaj piankę.
  • 5. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli, dodawaj powoli cukier i ubijaj, aż się całkowicie rozpuści.
  • 6. Do pianki dodaj powoli budyń, a na koniec olej i ciągle ubijaj.
  • 7. Na wystudzone ciasto wyłóż piankę, a na to mrożone owoce.
  • 8. Całość przykryj potartym na grubych oczkach ciastem.
  • 9. Piecz 40 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.

Porady

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować