Torcik McQueen

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik zrobiłam na zamówienie. Było to dla mnie wyzwaniem, solenizant zadowolony był, a ja szczęśliwa, że udało mi się takie cudo zrobić! Wszystkim smakował!

  • 4 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Poncz do nasączenia biszkoptu:
    150 ml wody
    sok z połówki cytryny

    Krem śmietanowy:
    660 ml śmietanki 30%
    250 g sera mascarpone
    3 opakowania śmietan fixu
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    barwnik spożywczy czerwony
    barwnik spożywczy niebieski
    2 łyżeczki kakao
    Owoce:
    300 g truskawek
    brzoskwinie w puszce
    starta gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik mcqueen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem i pieczemy 40-45 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia i przekroić na 3 części.
  • 2. Poncz:
    Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i nasączamy przekrojone części biszkoptu.
  • 3. Krem:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy będzie gęstnieć, dodać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach do zgęstnienia masy. Do czterech miseczek dodajemy trochę masy na dekorację tortu, najwięcej będzie potrzeba czerwonego, a na pozostałe małe ilości kremu.
  • 4. Na dolny blat biszkoptu układamy pokrojone w kostkę truskawki i dodajemy krem. Przykrywamy. Na drugi blat dodajemy krem i pokrojone w kostkę brzoskwinie, przykrywamy. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem. Czekoladą startą obsypujemy boki.
  • 5. Przygotowujemy dekorację wierzchu tortu. Jedną miseczkę zostawiamy na biało, do drugiej dodajemy czerwony barwnik i mieszamy, do trzeciej dodajemy niebieski barwnik mieszamy. Do czwartej kakao. Najlepiej mieć motyw, zdjęcie autka przed sobą by wiedzieć jak udekorować.. Dekorujemy szprycą tak by wyszedł samochodzik. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować