Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę.
Olej dokładnie wymieszać z przyprawami.
Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Początkowo piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie około 1,2-1,5 godziny w 180 stopniach.
( Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.)
Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierch łopatki delikatnie się zarumienił.
Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.
Komentarze