Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie

4.39 (190 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna! Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg łopatki wieprzowej
    3 ząbki czosnku
    Marynata:
    3 łyżki oleju
    1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka estragonu
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.39 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczysta łopatka wieprzowa pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę.
    Olej dokładnie wymieszać z przyprawami.
    Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
    Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
    Początkowo piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie około 1,2-1,5 godziny w 180 stopniach.
    ( Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.)
    Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierch łopatki delikatnie się zarumienił.
    Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować