Placek po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MARYNATA - mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w ok 1 cm kostkę. Włożyć do naczynia razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pokrojonym czosnkiem. Obsypać przyprawami, zalać olejem. Wymieszać. Odstawić na 1 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc.
2.GULASZ - mięso przesmażyć na oleju. Pod koniec smażenia mięsa dać cebule pokrojoną w kostkę i pora pokrojonego w plasterki. Uzupełnić wodą, dusić do miękkości mięsa,w razie potrzeby podlewając wodą. Podlać ok. 200 ml wody (w zależności ile sosu chcemy mieć), dodać pokrojoną w plastry marchew, gotować aż zmieknie. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Wlać do gulaszu i zagotować.
3.PLACKI ZIEMNIACZANE - ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z czosnkiem i cebulą. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć duże placki.
4.Na talerzu położyć placek, nałożyć porcję gulaszu, złożyć placka na pół i z wierzchu polać gulaszem.
Komentarze