Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

4.5 (167 ocen)

  • 4 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka jest pyszna i niezwykle syta. Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad. Sami spróbujcie i przekonajcie się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie!

  • 4 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g brokuła
    2 jajka
    1 puszka ciecierzycy
    1 puszka tuńczyka w oleju
    1 czerwona cebula (średnia)
    1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Dodatkowo:
    3 łyżki oliwy/oleju
    1-2 łyżki octu winnego (wg smaku)
    sól, pieprz
    Opcjonalnie:
    1 ogórek korniszony lub 1 łyżka kaparów
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną paprykę skropić olejem i upiec w piekarniku.
    (Paprykę można też ugotować w wodzie. Chodzi o to, aby była miękka.)
    Tak przygotowaną pokroić w drobną kostkę.
    Brokuła ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany) w osolonej wodzie i podzielić na mniejsze różyczki.
    Jajka ugotować na twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć.
    W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki.
    Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem.
    Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
    Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka.

Porady

(*) Sałatka w wersji na ciepło: Odcedzoną i opłukaną (pod bieżącą) wodą ciecierzycę należy podgrzać w świeżej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować