Sernik czekoladowy bez pieczenia

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jeśli jesteście miłośnikami czekoladowych słodkości to polecam Wam ten serniczek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg sera (dałam wiaderkowy)
    200 ml śmietany kremówki 36%
    200 g czekolady gorzkiej
    200 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady białej
    cukier puder do smaku
    6 łyżeczek żelatyny

    Spód
    140 g herbatników
    70 g masła
    Polewa
    100 g czekolady mlecznej
    3 łyżki śmietany
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciastka

Sernik czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć drobno i zblendować. Wymieszać z rozpuszczonym masłem . Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ubić łyżką. Odstawić na chwilę do lodówki.
    W tym czasie przygotować masę serową.
    Ser zmiksować z cukrem pudrem, i ubitą śmietaną. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce lub w gorącej wodzie i zmiksować wraz z masa serową, a następnie podzielić ser na trzy równe części.
    Do jednej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką, zmiksować i wlać na herbatniki.
    Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli czekoladę mleczną, zmiksować i wlać na poprzednią warstwę sera.
    Do trzeciej części dodać rozpuszczoną czekoladę białą, zmiksować i wlać na wierzch ciasta.
    Odstawić do lodówki aż warstwy zastygną.
    polewa
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wymieszać ze śmietaną.
    Polać ciasto i najlepiej odstawić na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować