Placki na blasze

4.46 (162 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie placki piekło się u mnie w domu zawsze jak byłam mała, tych pieczonych na blasze pieca kaflowego nie pamiętam :) spróbujcie w majówkę, będą świetną przegryzką na pikniku czy w samochodzie :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

    1 szklanka kefiru lub mleka

    1 jajko

    1 łyżeczka sody

    2 łyżki cukru lub więcej
Wystaw ocenę:

4.46 (162 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki na blasze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, można dodać mąki lub mleka żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Ciasto kroimy na plastry i lekko wałkujemy na grubość około 1 centymetra. Na każdym robimy po kilka nacięć nożem. Piekarnik nagrzewamy razem z blaszką do temperatury około 180 stopni i na blaszce układamy placki. Pieczemy po koło 10 minut z obu stron, na złoty kolor. Świetnie smakują z kubkiem mleka :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować