Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Efektowne, kolorowe ciasto z tęczowym biszkoptem przełożonym orzeźwiającym cytrynowym kremem, polane delikatną słodką czekoladą i posypane chrupiącą kolorową posypką z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu urodzinowym z udziałem najmłodszych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    18 łyżek oleju
    13 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szklanki mąki pszennej
    barwniki spożywcze - czerwony, zielony, żółty i niebieski

    Krem cytrynowy:
    2 budynie śmietankowe
    500ml mleka
    60ml soku z cytryny
    1 galaretka cytrynowa
    140g cukru
    150g masła extra

    Polewa czekoladowa:
    60g czekolady mlecznej
    2 łyżki śmietany 30%
    1 łyżki masła

    Polewa biała:
    60g czekolady białej
    2 łyżki śmietany 30%
    1 łyżki masła
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym 1. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać olej, wodę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ponownie wymieszać.
    Całość podzielić na 4 części, do każdej dodać jeden z kolorowych barwników i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do 4 keksówek, wysmarowanych olejem i wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 31 x 11cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30minut.
  • 2. Krem cytrynowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniami, ugotować jak budyń. Następnie jeszcze do ciepłego budyniu wsypać galaretkę i wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany cytrynowy budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  • 3. Polewa: (polewę czekoladową jak i białą wykonać w ten sam sposób).
    Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 4. Do formy przełożyć ciasto zielone, posmarować 1/3 kremu cytrynowego, przykryć niebieskim ciastem, posmarować drugą częścią kremu, przykryć różowym ciastem, posmarować resztą kremu i przykryć ostatnim żółtym ciastem. Na wierzchu polać białą i czekoladową polewą (na przemian) i posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować