Chleb "pięć ziaren" na zakwasie

5 (149 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Jeśli lubicie chleby z mnóstwem ziaren, to koniecznie musicie ten chleb sobie upiec. Piekę dużo różnych chlebów, ale jak do tej pory, to ten jest moim ulubionym. Upiekłam go na podstawie przepisu J. Hamelmana.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • LEVAIN:
    mąka pszenna typ 650 - 230 g
    woda - 290 g
    aktywny zakwas żytni - 50 g

    NAMOCZONE ZIARNO:
    łamane ziarno żyta - 80 g
    orkisz – 70 g
    owies – 70 g
    siemię lniane - 80 g
    słonecznik - 70 g
    wrząca woda – 370 g
    sól – 10 g

    CIASTO:
    mąka pszenna typ 650 – 450 g
    mąka pszenna typ 2000 - 230 g
    woda – 240 g
    sól - 10 g
    drożdże instant – 5 g
    namoczone ziarno - 680 g
    levain - 570 g
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Chleb "pięć ziaren" na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie 1. LEVAIN: w misce aktywny zakwas żytni wymieszać z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie 2. NAMOCZONE ZIARNO: wszystkie ziarna i sól zalać wrzątkiem, wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie 3. CIASTO: wszystkie składniki ciasta wyrobić z wcześniej przygotowanym levain oraz namoczonymi ziarnami. Miskę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Ciasto składać co 45 minut. Następnie przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 30x11 cm, wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Chleb "pięć ziaren" na zakwasie 4. Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika. Jeśli stukając w spód chleba słyszymy głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Orkisz Siemię lniane Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować