Jeśli lubicie chleby z mnóstwem ziaren, to koniecznie musicie ten chleb sobie upiec. Piekę dużo różnych chlebów, ale jak do tej pory, to ten jest moim ulubionym. Upiekłam go na podstawie przepisu J. Hamelmana.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
LEVAIN:
mąka pszenna typ 650 - 230 g
woda - 290 g
aktywny zakwas żytni - 50 g
NAMOCZONE ZIARNO:
łamane ziarno żyta - 80 g
orkisz – 70 g
owies – 70 g
siemię lniane - 80 g
słonecznik - 70 g
wrząca woda – 370 g
sól – 10 g
CIASTO:
mąka pszenna typ 650 – 450 g
mąka pszenna typ 2000 - 230 g
woda – 240 g
sól - 10 g
drożdże instant – 5 g
namoczone ziarno - 680 g
levain - 570 g
Chleb "pięć ziaren" na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.LEVAIN: w misce aktywny zakwas żytni wymieszać z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
2.NAMOCZONE ZIARNO: wszystkie ziarna i sól zalać wrzątkiem, wymieszać. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin.
3.CIASTO: wszystkie składniki ciasta wyrobić z wcześniej przygotowanym levain oraz namoczonymi ziarnami. Miskę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Ciasto składać co 45 minut. Następnie przełożyć do dwóch foremek o wymiarach 30x11 cm, wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawić do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte bochenki naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 240°C piekarnika, piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec 30 minut. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika. Jeśli stukając w spód chleba słyszymy głuchy odgłos, to znaczy, że chleb jest upieczony. Wyłożyć na kratkę kuchenną i wystudzić.
Komentarze