Ciasto drożdżowe z pomarańczą, orzechową kruszonką i powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wieniec drożdżowy bardzo fajnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie, najlepiej ze szklanką gorącego kakao.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Powidła:
    500 g powideł śliwkowych
    sok z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej

    Kruszonka orzechowa
    60 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
    60 g mąki pszennej
    60 g cukru
    100 g masła
    1 żółtko

    Ciasto drożdżowe
    500 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    100 g rozpuszczonego masła
    120 g cukru
    100 ml podgrzanego mleka
    2 jaja
    szczypta soli
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    otarta skórka z 1 pomarańczy, sparzonej, wyszorowanej
    1 białko jaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, orzechową kruszonką i powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Powidła
    Powidła i pomarańcze wraz z sokiem z pomarańczy gotujemy do odparowania soku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
    Kruszonka orzechowa
    Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.
  • 2. Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy zagłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  • 3. Do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  • 4. Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy powidła na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte). Krążek lub okrągłe naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dookoła krążka układamy ciasto tworząc wieniec. Za pomocą ostrego noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony. Nacięte końce delikatnie przekręcamy. Wierzch powstałego wieńca smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
    Ciasto ostawiamy do wyrośnięcie na 10-15 minut. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160-165 °C (termoobieg).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pomarańcze Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować