Marynowana surówka z cebuli sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczonych mięs i potraw z grilla, Jej słodko ostry smad doskonale uzupełni mięsne aromaty.
10 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Cztery średniej wielkości cebula
Trzy łodygi selera naciowego
Ząbek czosnku
Dwie lub trzy marynowane ostre papryczki (można użyć świeżych, lub zastąpić suszonymi)
Miód
Cukier
Sól
Ocet winny i balsamiczny
Marynowana cebula - doskonały dodatek do girlla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w piórka. Najlepiej zrobić to na mandolinie lub szatkownicy. Podobnie czynimy z selerem naciowym. W drobną kostkę kroimy dwie-trzy marynowane ostre papryczki. Możemy użyć świeżych lub posłużyć się suszonymi. Całość zasypujemy trzyma łyżkami soli i trzema łyżkami cukru. Zalewamy octem balsamicznym i winnym, w proporcjach 1:1, tak by przykryta była prawie cała cebula. Dodajemy utarty ząbek czosnku i jedną dużą łyżkę miodu. Co jakiś czas całość mieszamy, do momentu, aż cebula całkowicie zmięknie. Doskonały dodatek do potraw z grilla i pieczonych mięs.
Komentarze