Wędlina drobiowa z szynkowara jest przepyszna - prosta i szybka w przygotowaniu, w sam raz dla tych, którzy preferują domowy wyrób. Często gości na naszym rodzinnym stole.
3 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2/3 kg piersi kurczaka
1/3 kg mielonego mięsa z udek kurczaka
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżki żelatyny
1 czubata łyżka przyprawy grillowej
2 płaskie łyżeczki soli peklowej
Drobiowa wędlina z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pokrój na kawałki o wielkości około 3 x 3 cm.
Do miski przełóż pokrojone i mielone mięso, dodaj miód, przyprawę, sól peklową i żelatynę.
Całość wymieszaj tak, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami. Masę nakładaj porcjami do szynkowara i każdą mocno ubijaj. Szynkowar (ja mam plastikowy, więc nie wkładam mięsa do woreczka) zakręć i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (czyli najlepiej na noc).
Do wysokiego garnka wstaw zimny szynkowar, Wlej tyle wody, by była powyżej poziomu wędliny. Włącz średni ogień i podgrzej wodę do 75-80 stopni. W tej temperaturze gotuj szynkę przez 2 godziny. Pamiętaj, by temperatura cały czas była w tym zakresie i nie przekroczyła 80 stopni. Po gotowaniu wystudź szynkowar pod zimną bieżącą wodą przez kilka minut i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia można już delektować się smakiem domowej wędliny. Smacznego!
Komentarze