Drobiowa wędlina z szynkowara

4.5 (142 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wędlina drobiowa z szynkowara jest przepyszna - prosta i szybka w przygotowaniu, w sam raz dla tych, którzy preferują domowy wyrób. Często gości na naszym rodzinnym stole.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2/3 kg piersi kurczaka
    1/3 kg mielonego mięsa z udek kurczaka
    1 łyżka miodu
    2 płaskie łyżki żelatyny
    1 czubata łyżka przyprawy grillowej
    2 płaskie łyżeczki soli peklowej
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Drobiowa wędlina z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka pokrój na kawałki o wielkości około 3 x 3 cm.
    Do miski przełóż pokrojone i mielone mięso, dodaj miód, przyprawę, sól peklową i żelatynę.
    Całość wymieszaj tak, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami. Masę nakładaj porcjami do szynkowara i każdą mocno ubijaj. Szynkowar (ja mam plastikowy, więc nie wkładam mięsa do woreczka) zakręć i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (czyli najlepiej na noc).
    Do wysokiego garnka wstaw zimny szynkowar, Wlej tyle wody, by była powyżej poziomu wędliny. Włącz średni ogień i podgrzej wodę do 75-80 stopni. W tej temperaturze gotuj szynkę przez 2 godziny. Pamiętaj, by temperatura cały czas była w tym zakresie i nie przekroczyła 80 stopni. Po gotowaniu wystudź szynkowar pod zimną bieżącą wodą przez kilka minut i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia można już delektować się smakiem domowej wędliny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować