Muffinki marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ulubione w naszym domu. Przepyszne, wilgotne muffinki.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 średnie marchewki
    1,5 szkl. mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    szzypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki imbiru
    0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0,75 szkl. oleju roślinnego
    3 duże jajka
    1 szkl. cukru ( najlepiej brązowego)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

    + cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Odmierzyć 2 szklanki.
    Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy
  • 2. W dużej misce wymieszać (mikserem na wolnych obrotach lub rózgą):
    jajka, olej, cukier oraz marchewkę. Dodać ekstrakt z wanilii
  • 3. Powoli łączyć z przesianą mąką. Dokładnie wymieszać łyżką
  • 4. Przełożyć do foremek lub jednorazowych papilotek
  • 5. Piec około 25 min / 180 stopni. Kratka umieszczona na środku piekarnika.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy się upiekły
  • 6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować