Babka jogurtowa z brzoskwiniami

4.43 (205 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego bez dodatku innego tłuszczu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 1/2 szklanki curkru
    - 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego
    - 160 g jogurtu naturalnego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 230 g mąki pszennej
    - szczypta soli
    - 1/2 puszki brzowskwiń
Wystaw ocenę:

4.43 (205 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka jogurtowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielamy białka od żółtek. Następnie białka ubijamy na pianę dodajemy szczyptę soli i powoli dosypujemy oba cukry. Miksując na wysokich obrotach.
  • 2. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka oraz jogurt i krótko miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Wykładamy keksówkę o wymiarach 20x11x7,5 cm papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę następnie oprószamy mąką brzoskwinie i układamy na wierzchu ciasta.
    Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut do momentu aż się zarumieni i tzw. suchego patyczka dla pewności.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować