Przekładana babka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niezwykle puszysta babka, nie zsycha się tak łatwo, jest wilgotna nawet na drugi i trzeci dzień :) Sama w sobie jest mało słodka więc przełożyłam ją dwa razy masą z dżemu i galaretki, a wierzch polałam polewą czekoladową. To może być drożdżowy hit na Waszych wielkanocnych stołach :)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    150 ml ciepłego mleka
    100 g kwaśnej śmietany 12%
    1 duże jajko
    30 g masła
    50 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    350 g mąki pszennej

    galaretka:
    250 ml dowolnego, niezbyt gęstego dżemu
    1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

    polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    dowolna posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przekładana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć do uzyskania płynnej konsystencji.
    Wlać kwaśną śmietanę, lekko ciepłe mleko, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać cale jajko, cukier, cukier waniliowy i mąkę, krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do podwojenia objętości.
    Formę posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, wyłożyć do formy, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut do podwojenia objętości.
    Wierzch bardzo delikatnie posmarować minimalną ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Gorącą wyjąć, studzić odwróconą dołem do góry.
    Ostudzoną babę przekroić wzdłuż na 3 części.
  • 2. masa galaretkowa:

    Dżem przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko zsiadającą się galaretką posmarować blaty (najlepiej z obu stron, wyłączając wierzchnie powierzchnie babki), złożyć do siebie.
  • 3. polewa:
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, polać wierzch i boki babki, posypać posypką cukrową, zostawić do zastygnięcia (najlepiej na ok. 3 godz. lub na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować