Caprese z grillowaną cukinią i wiosenną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą cukinię kroimy na ok 1 cm plastry i podsmażamy z obu stron na suchej patelni grillowej. Pomidora i mozarellę również kroimy w plastry o tej samej grubości. Na talerzu układamy na przemian pomidor-cukinia-mozarella.
2.Porwane liście sałaty przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, kilka talarków czerwonej cebuli oraz pokrojoną w cienkie paseczki paprykę – mieszamy i wykładamy obok caprese.
3.Do małej miseczki wlewamy ok 2-3 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek, dodajemy sól, świeżo mielony pieprz oraz bazylię – mieszamy, a następnie polewamy przygotowanym sosem caprese oraz sałatkę, Na koniec dekorujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem oraz kwiatami fiołka.
Komentarze