Likier czekoladowy

4.5 (152 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Likier nadaje się do kremów,lodów i do degustacji.Wyszedł bardzo gęsty i smaczny.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • czekolada gorzka 1,5 tabliczki
    • mleko skondensowane niesłodzone 450 ml
    • żółtka 6 szt.
    • 3-4 łyżki cukru ( można dać więcej likier bedzie bardziej słodki)
    • spirytus dodajemy do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Likier czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • likier czekoladowy 1. Odlać 4 łyżki mleka skondensowanego do rondelka,dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej.

    Żółtka zmiksować z cukrem na puch,dodawać stopniowo mleko i dalej miksować.
    Dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.
    Na koniec dodajemy spirytus małymi porcjami by masa się nie zważyła i miksujemy.
  • likier czekoladowy 2. Spirytus dajemy wg.własnego uznania jak mocny chcemy likier.
    Więc trzeba próbować:)
    Likier przelać do butelek .
    Z tego przepisu wyszedł mi 1l likieru.
    Likier jest bardzo gęsty i mocny :) Ciężko go wylać z butelki, więc przed użyciem można na chwilę zanużyć butelkę w gorącej wodzie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować