Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi

0 (0 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wegański deser kokosowy. Bita śmietana z mleczka kokosowego jest doskonałym dodatkiem do wszelkich słodkości, czy napojów.

  • 24 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (2 porcje)
    Bita śmietana:
    1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
    cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
    2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
    Dodatkowo:
    chałwa lniana kokosowa (lub o dowolnym smaku)
    owoce liofilizowane (u mnie ananas, banan, kiwi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bita śmietana.
    Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
    Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
    Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
    Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
    Bitą śmietanę przełożyć do pucharków i posypać kawałkami chałwy oraz owocami liofilizowanymi.
    Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub dodatkowo schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kokos Siemię lniane Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować