Mini babki wielkanocne

4.5 (202 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na Święta Wielkanocne muszą być babki. Małe, duże, zakręcone, słodkie, jakie kto lubi.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •4 jajka
    •3/4 szklanki cukru drobnego
    •3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    •3/4 szklanki mąki pszennej
    •3/4 szklanki oleju rzepakowego
    •otarta skórka z cytryny
    •1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    •sok z jednej cytryny
    •cukier puder


    •masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Mini babki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i w dalszym ciągu miksować. Mąkę ziemniaczana wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

    Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać jeszcze otartą skórkę z cytryny.

    Ciasto wylać do czterech foremek wysmarowanych masłem.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pieczenie ok 35 - 40 min.

    Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Dodawać tyle cukru, żeby powstała dość gęsta polewa.

    Babki wystudzić na kratce. Udekorować polewą i kolorowymi cukierkami.

    Smacznego.

    Wesołych Świat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować