Babeczki wielkanocne

4.9 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    250 g masła lub margaryny, roztopionej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)

    SKŁADNIKI NA LUKIER:

    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1-2 łyżki wody

    DODATKOWO:

    przeróżne posypki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.9 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babeczki Babeczki

Babeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
    Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.
    Przepis ze strony ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować