Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g masła lub margaryny, roztopionej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki wody
Babeczki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.
Przepis ze strony ilovebake.pl
Komentarze