POMIDOROWA TARTA TATIN

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wspaniała odwrócona tarta warzywna. w roli głównej pomidorki koktajlowe.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    200 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    1 łyżka soli
    0,5 kg pomidorów koktajlowych średnicy około 2 cm
    3 łyżki syropu klonowego
    4 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta tatin Dania główne

Pomidorowa tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidorowa tarta tatin 1. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło i zacznij je siekać w mące na drobne kawałeczki, po chwili dodaj jajko i wyrabiaj już rękoma kruche ciasto.
    Gdy składniki dobrze się połączą, uformuj kulę z ciasta i włóż ją do lodówki na około 1 godzinę.
  • pomidorowa tarta tatin 2. Pomidory umyj, osusz i pokrój na połówki. Czosnek pokrój na plasterki.
    Do naczynia w którym będziesz karmelizować pomidory wlej syrop klonowy, ocet balsamiczny i wymieszaj dokładnie te składniki, dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego.
    Poukładaj w naczyniu pokrojone pomidory obok siebie a na nie czosnek i rozmaryn.
    Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C i karmelizuj pomidory przez około 1 godzinę.
  • pomidorowa tarta tatin 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przykryj nim podpieczone pomidory, zawijając pod spód brzegi.
    Piekarniki nagrzej tym razem do temperatury 220°C i piecz tartę przez około 20-30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
  • pomidorowa tarta tatin 4. Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz. Przykryj talerzem obróconym do góry dnem naczynie z tartą, a następnie zdecydowanym ruchem obróć naczynie i talerz w odwrotne położenie, tak by tarta znalazła się na talerzu.
    Możesz podawać na ciepło i zimno. Doprawić, solą, pieprzem czy też dodatkowo octem balsamicznym według uznania. Udekoruj gałązkami tymianku. SMACZNEGO!

Porady

Możesz podawać na ciepło i zimno. Doprawić, solą, pieprzem czy też dodatkowo octem balsamicznym według uznania. Świetnie smakuje z lampką białego wina

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Olej Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować