Babka Snickers

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka snickers jest przepyszna, którą Wam bardzo polecam. Wilgotna, długo utrzymuje swoją świeżość.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    280 g mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    250 g masła
    200 ml mleka
    3 batoniki snickersy + 1 do dekoracji
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao

    Polewa
    200 g cukru
    65 g wody
    200 g śmietany kremówki
    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Babki

Babka snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje.Wlać śmietanę i podgrzewać aż karmel będzie brązowy, na koniec dodać pokruszoną czekoladę i mieszając podgrzewać do roztopienia czekolady.
    Lekko przestudzić i polać ciasto.


    Ciasto
    Snickersy pokroić drobno i zalać mlekiem. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie ponownie dobrze wymieszać.
    Jajka utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do masy jajecznej stale ucierając.
    Masło roztopić wystudzić i wlać do ciasta ucierając. Na koniec dodać mleko ze snickersami i wymieszać.

    Blaszkę prostokątną jak na keks o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut do tzw suchego patyczka.
    Po upieczeniu wystudzić ciasto i polać karmelem.
    Posypać pokrojonym snickersem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować