Mazurek kajmakowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta wsypać do malaksera, mieszać kilka chwil ciasto lub zagnieść ciasto.
Wkładamy w fili spożywczej do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować ciasto pomiędzy papierami do pieczenia. Zdjąć wierzchnią warstwę papieru , odwrócić i wyłożyć ciasto do nasmarowanej masłem, oprószonej firmy na tartę ( u mnie długi prostokąt). Zdjąć drugą warstwę papieru. Dobrze wygnieść do brzegów. Podziurkować spód widelcem.
Wyłożyć papierem i obciążyć fasolą. Piec ok 20 minut. Zdjąć papier i dopiec jeszcze z 5 minut- jeśli trzeba.
Wystudzić.
Do kajmaku dodać 2 łyżki spirytusu.
Rozłożyć na całość kajmak gotowy lub z gotowanego mleka skondensowanego.
Na wierz ułożyć ulubione bakalie z mieszanki studenckiej
Komentarze