Uwielbiam tę klasyczną przekąskę :) Z dzieciństwa pamiętam, że tatar musiał pojawić się na stole podczas każdej rodzinnej imprezy. Dziś ja chętnie serwuję go moim gościom.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1) 250 g polędwicy wołowej
2) 50 g kaparów
3) 2 cebule
4) 3 żółtka
5) 3 ogórki kiszone
6) sól, świeżo mielony czarny pieprz
7) kilka kropli maggi
8) olej (ok. 5 łyżek)
9) mała bagietka
10) zioła prowansalskie
Tatar wołowy z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę wołową dwukrotnie mielimy lub drobno siekamy i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy 1 żółtko, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli maggi oraz olej i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Na koniec dodajemy połowę kaparów i połowę posiekanej cebuli i wszystko mieszamy.
2.Z mięsnej masy formujemy dwie porcje, po środku każdej z nich robimy wgłębienie i układamy w nim żółtko. Obok układamy dodatki czyli posiekaną cebulę, pozostałe kapary i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Tatara podajemy z grzankami.
3.Bagietkę kroimy. Każdą kromkę skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi i lekko podsmażamy na patelni aż się zarumienią.
Komentarze