Tatar wołowy z kaparami

4.48 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam tę klasyczną przekąskę :) Z dzieciństwa pamiętam, że tatar musiał pojawić się na stole podczas każdej rodzinnej imprezy. Dziś ja chętnie serwuję go moim gościom.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 250 g polędwicy wołowej
    2) 50 g kaparów
    3) 2 cebule
    4) 3 żółtka
    5) 3 ogórki kiszone
    6) sól, świeżo mielony czarny pieprz
    7) kilka kropli maggi
    8) olej (ok. 5 łyżek)
    9) mała bagietka
    10) zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Tatar Przekąski

Tatar wołowy z kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę wołową dwukrotnie mielimy lub drobno siekamy i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy 1 żółtko, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli maggi oraz olej i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Na koniec dodajemy połowę kaparów i połowę posiekanej cebuli i wszystko mieszamy.
  • 2. Z mięsnej masy formujemy dwie porcje, po środku każdej z nich robimy wgłębienie i układamy w nim żółtko. Obok układamy dodatki czyli posiekaną cebulę, pozostałe kapary i pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Tatara podajemy z grzankami.
  • 3. Bagietkę kroimy. Każdą kromkę skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi i lekko podsmażamy na patelni aż się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapary Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować