Frykadelki w sosie z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Frykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Frykadelki
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 cebula
    2 łyzki bułki tartej
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    pieprz
    2 łyżki mąki do obtoczenia
    olej do smażenia
    Sos
    500 ml bulionu mięsnego
    1/2 pęczku koperku
    1/2 małego brokuła
    1/2 małego kalafiora
    1 średnia marchewka
    1 pietruszka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 liść laurowy
    1 łyżka sosu sojowego
    3 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Frykadelki w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
    Z masy mięsnej uformować małe kulki i obtoczyć w mące.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.

    Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw.
    Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
    Doprawiać solą i pieprzem,sosem sojowym, a na koniec dodać posiekany koperek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować