Frykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami.
Frykadelki w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, bułkę tartą, sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować małe kulki i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony.
Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw.
Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody.
Doprawiać solą i pieprzem,sosem sojowym, a na koniec dodać posiekany koperek
Komentarze