Zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa z soczewicy to świetny i pożywny pomysł na obiad. Najlepiej smakuje z grzankami i zieloną pietruszką.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry bulionu
    20 dag soczewicy
    2 łyżki oleju
    1 cebula
    2 ząbkiczosnku
    2 łodygi selera naciowego
    1 puszka pomidorów w kawałkach
    kminek mielony
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
    grzanki

Zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z soczewicy 1. Do gotującego się bulionu wsypać soczewicę. Gotować ok. 40 minut.
  • zupa z soczewicy 2. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, czosnek i seler. Jeśli wszystko ładnie się zrumieni dodać pomidory z puszki i dalej smażyć.
  • zupa z soczewicy 3. Wszystko przełożyć do gotującej się soczewicy. Trochę pogotować. Potem zmiksować i doprawić solą, pieprzem i troszkę kminku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy