Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami

3 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Mięso z jelenia długo marynowane w winie i przyprawach jest niezwykle kruche i aromatyczne. Poza walorami smakowymi jest dobrym źródłem białka, potasu i magnezu, a jednocześnie ma niską zawartość sodu.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • udziec z jelenia – 1/2 kg
    cebula - 1 szt.
    śliwki suszone – 50 g
    jabłko /szara reneta/ - 1 szt.
    migdały blanszowane – 3 łyżki
    świeży rozmaryn – do smaku
    jałowiec – 4 szt.
    ziele angielskie - 3 szt.
    miód – 1 łyżeczka
    bulion warzywny – 1-2 szk.
    olej rzepakowy – 2–3 łyżki

    MARYNATA:
    czerwone wino – 1/2 szk.
    sok z cytryny – 2 łyżki
    liść laurowy – 1 szt.
    goździki – 3 szt.
    imbir mielony – 1/2 łyżeczki
    czarny pieprz grubo mielony – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec Wina Gulasz

Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami 1. Wszystkie składniki marynaty zagotować i odstawić do przestygnięcia
  • Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami 2. Mięso opłukać, osuszyć, zalać przestygniętą marynatą i odstawić na 2 dni do lodówki w zamkniętym pojemniku.
  • Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami 3. Zamarynowane mięso pokroić w sporą kostkę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz grubo mielony czarny pieprz. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  • 4. Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, a po chwili wlać część bulionu i dusić na wolnym ogniu około pół godziny.
  • 5. Następnie dodać posiekane migdały, obrane ze skórki i starte na tarce jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki i miód. Wlać przecedzoną marynatę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dolewając kolejną porcję bulionu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Jabłka Mięso Śliwki Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować