Mięso z jelenia długo marynowane w winie i przyprawach jest niezwykle kruche i aromatyczne. Poza walorami smakowymi jest dobrym źródłem białka, potasu i magnezu, a jednocześnie ma niską zawartość sodu.
Ragoût z jelenia z jabłkiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty zagotować i odstawić do przestygnięcia
2.Mięso opłukać, osuszyć, zalać przestygniętą marynatą i odstawić na 2 dni do lodówki w zamkniętym pojemniku.
3.Zamarynowane mięso pokroić w sporą kostkę, dodać gałązkę świeżego rozmarynu, ziarenka jałowca i ziela angielskiego oraz grubo mielony czarny pieprz. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
4.Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć mięso, następnie dodać cebulę, a po chwili wlać część bulionu i dusić na wolnym ogniu około pół godziny.
5.Następnie dodać posiekane migdały, obrane ze skórki i starte na tarce jabłko, pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki i miód. Wlać przecedzoną marynatę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dolewając kolejną porcję bulionu.
Komentarze