Zakręcona drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zakręcona drożdżówka to doskonały posiłek na drugie śniadanie. Sycące, słodkie, dodające energii. Domowa wersja zakręconej drożdżówki zapewne spodoba się mamom, które z przyjemnością podadzą taką domową bułkę dziecku.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    150 ml mleka
    80 g cukru
    60 g masła
    25 g świeżych drożdży
    2 jajka
    1 białko
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Zakręcona drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
    Masło roztapiamy. Studzimy. Do miski dodajemy mąkę, pozostały cukier, letnie mleko, rozczyn, jajka. Krótko miksujemy. Następnie zagniatamy, aby powstało elastyczne ciasto. Forujemy z nich kulki, nadając kształt obwarzanka. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosły.
    Gdy drożdżówki urosną możemy posmarować je białkiem. Pieczemy 180 stopniach przez około 30-35 minut. studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować