Udka z kurczaka po Wiedeńsku

4.5 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne,łatwe i tanie udka z jajkiem.Polecam.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1/2 selera
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    kilka gałązek lubczyku
    1 cebula
    sól,naturalna mieszanka przypraw JAMBALAYA
    20ml. octu spirytusowego
    2 jajka
    mąka pszenna,jajka,bułka tarta do panierki
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Udka z kurczaka po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy obrane,oczyszczone,opłukane warzywa,dodajemy lubczyk,zieloną pietruszkę,ziele angielskie,liście laurowe,lekko solimy,doprowadzamy wrzenia.W między czasie udka płuczemy, poobcinamy tłuszcz, nadmiar skóry i ewentualne piórka,przekładamy do garnka.Gotujemy udka na średnim ogniu ok.45 minut,wyjmujemy łyżką cedzakową.Udka posypujemy obficie mieszanką przypraw,panierujemy najpierw w mące,jajku,bułce tartej,smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.W rondlu zagotowujemy wodę,wlewamy ocet,lekko solimy.Wodę delikatnie mieszamy,wbijamy ostrożnie jajko.Mieszając delikatnie wodę gotujemy jajko 3-4minuty,wyjmujemy łyżką cedzakową (czynność powtarzamy). Udka porcjujemy na talerzach,podajemy z jajkiem.SMACZNEGO.

Porady

Wywar można użyć do ugotowania zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Panierka Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować