Chleb żytnio-pszenny z maszyny

2.67 (3 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu , chleb z maszyny.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 ml wody
    1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
    7g suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 /2 łyżeczki cukru np. Trzcinowego
    180 g mąki żytniej chlebowej
    1 50 g maki pszennej typ 550
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytnio-pszenny z maszyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do maszyny wlewam najpierw mokre składniki a potem suche. Naciskam program podstawowy, chrupka skórka oraz waga 500g.

    Całkowity czas w maszynie wyniesie ok 3 godzin.

    Po upieczeniu pamiętajmy żeby chlebek wystygł całkowicie. Kiedy będzie zimny zostawiam w bawełnianej ściereczce.

    Smakuje idealnie z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować