450 g mąki pszennej
1 opakowanie Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
200 ml maślanki w temperaturze pokojowej
150 ml ciepłej wody
1 jajko
1 jajko roztrzepane do posmarowania po wierzchu
Mak do posypania
Rogaliki śniadaniowe z makiem na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiałam do miski, dodałam drożdże, cukier i sól. Maślankę wymieszałam z ciepłą wodą i jajkiem, wlałam do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrabiałam, a następnie przykryłam ściereczką. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.
2. Po tym czasie ciasto wyjęłam na stolnicę, lekko zagniotłam i podzieliłam na dwie części. Każdą część rozwałkowałam na okrąg o grubości około 0,5 cm. Następnie okrąg pokroiłam na 4 części, a każdą część jeszcze na 3 trójkąty. Tak powstało ciasto na rogale.
3. Każdy trójkąt zwijałam, zaczynając od podstawy do wierzchołka, formując rogalik. Końcówki podwinęłam pod spód, żeby nie podniosły się w trakcie pieczenia, deformując kształt. Gotowe rogaliki ułożyłam na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką
i pozostawiłam jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam makiem. Rogaliki piekłam w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15 minut, do zrumienienia.
Komentarze