Ciasto drożdżowe dla leniwych bo bez ręcznego wyrabiania. Wystarczy tylko mikser. Ciasto ładnie rośnie i można dodać do niego nie tylko rabarbar, ale i inne sezonowe owoce.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej (3 i 1/3 szklanki)
50 g drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
pół szklanki oleju
500 g rabarbaru
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
100 g masła
Drożdżowe bez wyrabiania z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę.
Do misy wsypujemy przesiana mąkę. Robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zasypujemy je cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajka, olej, szczyptę soli i miksujemy do połączenia składników, następnie odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie znów miksujemy, ale krótko i przekładamy na blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę składniki której dokładnie ze sobą wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na kilka minut.
Wyrośnięte czasie posypujemy osączonym z soku rabarbarem oraz kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 175 stopni i pieczemy ok. 40 minut do zrumienienia kruszonki.
Komentarze