Szarlotka

4.5 (150 ocen)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek upiekłam. Przepis dostałam od cioci, ale delikatnie go zmodyfikowałam :)

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    • 6 żótek
    • 3 szkl mąki
    • 6 łyżek cukru
    • Kostka masła
    • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • Ewentualnie odrobina mleka

    Piana:
    • 6 białek
    • 6 łyżek cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Jabłka:
    • 1 ½ kg jabłek (po obraniu)
    • Cukier i cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Każdą włożyć w woreczek i schować do lodówki na kilka godzin, by łatwo tarło się na tarce.
  • 2. Białka ubić z cukrem i mąką.
  • 3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i prażyć z odrobiną cukru i cynamonu. Jabłka można zrobić dużo wcześniej.
  • 4. Jak jabłka lekko przestygną (tak żeby nie były wrzące) zabieramy się do przygotowywania ciasta. Piekarnik zaczynamy grzać jak ściągamy jabłka z ognia. Przygotowujemy blaszkę. Na jej dno ścieramy większe ciasto. Potem wykładamy jabłka, na jabłka układamy pianę i na wierzch ścieramy resztę ciasta. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180’C (z termo obiegiem) i pieczemy ok. 40min na złoty kolor. Po wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. U mnie najlepiej smakuje bez dodatków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować