Zupa marchewkowo-porowa

4.5 (194 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa marchewkowa to ostatnio zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup ! Uwielbiam ją za kolor, który tylko zachęca do konsumpcji, wartości odżywcze, których dostarczają poszczególne produkty, których do niej użyłam oraz za wyjątkowy smak. Z dodatkiem pora jest bardzo smaczna, pożywna i lekko kremowa a dodatkowo pachnie baaardzo aromatycznie :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 4-5 porcji:
    270 g marchewki (obranej)
    170 g pora (biała i jasnozielona część)
    około 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
    około 750ml gorącego bulionu
    1,5 szklanki gorącej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki kurkumy
    czosnek granulowany
    pieprz
    sól
    groszek ptysiowy do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa marchewkowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Marchewkę kroimy w plasterki, wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Por kroimy w prążki, wrzucamy do marchewki, dodajemy cukier, solimy i razem smażymy 3 minuty (od czasu do czasu mieszając).
  • 3. Następnie dodajemy kurkumę, zalewamy 1,5 szklanki gorącej wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości marchewki (około 20 minut). Po tym czasie wszystko blendujemy, dodajemy śmietanę i ponownie blendujemy.
  • 4. Wlewamy bulion, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Gotową zupę przyprawiamy, podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Marchewka Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować