Flaczki cielęce po zamojsku

4.43 (220 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Flaczki to kolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg gotowych flaczków cielęcych
    500 g wołowiny – szponder
    2 marchewki
    1 pietruszka w korzeniu
    1/2 małego selera
    1 średnia cebula
    2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw)
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego)
    sól
    świeżo mielony pieprz
    2 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1/4 startej gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki do kawy mielonego imbiru
    2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    szczypta pieprzu kajeńskiego
    2 czubate łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

4.43 (220 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki cielęce po zamojsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki cielęce po zamojsku 1. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
    Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder, 2 liście laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru.
    Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski.

    Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości.

    Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę.

    Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie
    Dodałem pokrojoną wołowinę.

    Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę.

    Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu. Gdy zasmażka się zezłociła rozprowadziłem ją zimną wodą (powinna wystarczyć 1 szklanka) i dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem.

    Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem.

    Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy.
    Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały.

    Wyłączyłem ogień, dodałem 2 czubate łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Podałem z bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować