acma- tureckie bułki…

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

tureckie bułki Acma kształtem przypominające bajgle; posypane moją ulubioną czarnuszką. Przepyszne z wędliną, serkiem, pomidorem, ogórkiem czy też z dżemem.
Ja piekłam bułki z mlekiem i olejem w równych częściach, ale w niektórych przepisach był to stosunek 3/4 mleka + 1/4 oleju lub 1/2 mleka + 1/4 oleju + 1/4 wody. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 7 bułek…

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml oleju
    200 ml letniego mleka
    4 łyżki cukru
    40g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    600g mąki typ 550

    Dodatkowo potrzebne są:
    żółtko do posmarowania bułek
    czarnuszka
    1/4 stopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Acma- tureckie bułki… - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek; wkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 min do wyrośnięcia.
  • bułki acma 2. Wyjmujemy ciasto na stół dzielimy na kulki ja podzieliłam na 7 części. Ręką rozciągamy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem; zwijamy i skręcamy. Z każdego wałeczka formujemy bułkę.
    Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
  • bułki w przekroju 3. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170st przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować