Pikantny kurczak cajun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zaczynamy od oczyszczenia kurczaka z błonek. Piersi przekrawamy wzdłuż, by uzyskać cieńsze kawałki. Posypujemy je solą i pieprzem z obu stron. Do torebki typu ziplock lub zwykłej torebki spożywczej wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy 1 łyżkę mieszanki przypraw cajun i kładziemy kawałki kurczaka. Torebkę zamykamy i potrząsamy do momentu, aż kurczak będzie dokładnie pokryty przyprawą.
2. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy piersi z kurczaka z obu stron na złoto, aż do momentu gdy mięso będzie usmażone w środku. (Usmażyłam kurczaka na patelni grillowej).
3. Następnie przygotowujemy sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i delikatnie mieszamy ok. 1-2 minuty. Po chwili dodajemy skórkę cytrynową i śmietanę. Nadal delikatnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minut po czym dodajemy parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścic go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Do sosu dodajemy makaron ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Na koniec posypujemy kurczaka odrobiną parmezanu, i drobno posiekaną świeżą natką pietruszki i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Pikantny kurczak Cajun może być dobrym pomysłem nie tylko na obiad, ale też i na kolację!
Komentarze