Pasta z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa, szybka i bardzo aromantyczna pasta z czerwonej soczewicy z dodatkiem czerwonej papryki i marchewki. Idealna na pieczywo czy tez jako dip do wiosennego dania. Polecam jeść go właśnie jako dip do surowego selera czy tez marchewki.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • soczewica czerwona 100g
    1 czerwona papryka
    2 marchewki
    1 ząbek czosnku
    garść pietruszki
    przyprawy:
    sól
    pieprz
    estragon
    słodka papryka
    dodatkowo do smaku:
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dip Pasty

Pasta z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewice oplukac na sicie i przelozyc do garnka. Marchewke i papryke pokroic na male kawalki, czosnek przecisnac przez praske, dodac do soczewicy. Wszystko zalac wodą tylko na tyle aby przykrywala soczewice i warzywa. Gotowac na malym ogniu do calkowitego wchloniecia wody przez soczewice. Marchewka nie musi byc zupelnie miekka, ma sie ona tylko podgotowac. Pod koniec gotowania dodac szczypte soli, pieprzu, po lyzeczce estragonu i slodkiej papryki. Wymieszac. Pietruszke poszatkowac i dodac do pasty. Calosc zblendowac w blenderze, polac oliwą z oliwek i chlodzic w szczelnie zamknietym pojemniku w lodowce przez godzine. Smacznego !

Porady

Polecam jeść pastę jako dip do surowych warzyw, To idealne połączenie na wiosnę !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Estragon Marchewka Papryka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować