Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem

4.5 (166 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, jabłka z galaretką, biszkopty okrągłe, masa z kokosem i ciasto, wierzch polewa z gorzkiej czekolady. Pyszne ciasto :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Cisto:
    250 g masła
    200 g cukru ( u mnie eyrtrol)
    5 łyżek kakao
    2 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki wody
    5 jajek L
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 galaretka (ja dałam cytrynową)

    Masa budyniowa:
    70 g wiórek kokosowych
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    100 g cukru (eyrtrol)
    150 g masła

    Dodatkowo:
    biszkopty okrągłe (z całej paczki zostało mi 4 sztuki)
    1/2 opakowania gorzkiej czekolady
    2 łyżki mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnka dajemy masło, wodę, cukier i kakao. Całość musimy zagotować pamiętając o mieszaniu. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia.
    2. Mąkę i proszek przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
    3. Do zagotowanej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy również łyżką.
    4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty.

    1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    1. Masło wyciągamy z lodówki, żeby było w temperaturze pokojowej. 3/4 szklanki mleka razem z cukrem musimy zagotować. W reszcie rozpuszczamy obie mąki, dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż zrobi nam się budyń. Odstawiamy, studzimy, budyń może być letni.
    2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na końcu wiórka kokosowe.

    Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat ciasta - polewa czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować