1. Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek to obowiązkowa zupa, która powinna gościć na naszych stołach. Niegdyś podawany był z dodatkiem chleba lub ziemniaków, obecnie nie może zabraknąć w nim białej kiełbasy, najlepiej gotowanej. Do żurku warto dodać świeże wiejskie jajka pokrojone na ćwiartki. Tradycyjnie zupa zabielana jest śmietaną lub mlekiem.

Warto wiedzieć, że każdy region w naszym kraju może pochwalić się innym przepisem. Możesz wybrać żur kujawski, krakowski czy śląski. Wszystkie są znakomite i na pewno zachwycą twoich gości! Jeżeli decydujesz się na przygotowanie wielu potraw, szukaj prostych, a jednocześnie wyśmienitych przepisów. Idealną bazą do zupy jest Żurek razowy Jak u Mamy WINIARY. To przepis na pyszne i zawsze udane danie!

  2. Jajka faszerowane łososiem

Kolejną propozycją są jajka faszerowane łososiem. To nowa odsłona tradycyjnych jajek z majonezem. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje wiele czasu i z pewnością nie sprawi problemów osobom, które nie są wytrawnymi kucharzami. Wystarczy ugotować jajka, a potem żółtka pomieszać z drobno pokrojonym łososiem, cebulką i przyprawami – i gotowe. A jest sekret udanego dania? Oczywiście znany wszystkim sos tatarski! Nawet odrobina tego składnika potrafi podkreślić smak farszu.

Pamiętaj jednak, że liczy się nie tylko pyszny smak, ale również sposób podania: faszerowane jajka warto ozdobić oliwkami, a następnie ułożyć na sałacie. To pyszne i proste w wykonaniu danie!

 3. Schab ze śliwkami w sosie winnym

Na stole powinny zagościć różnorodne potrawy. Wielkanoc to piękne święto, które wymaga równie atrakcyjnej oprawy. Schab ze śliwką na dobre zagościł w polskiej kuchni – powinien być soczysty i odpowiednio przyprawiony. Nie jest to trudne w przygotowaniu danie, jednak trochę bardziej pracochłonne niż przystawki z jajek. Sekretem udanego dania są dobrej jakości mięso, dodatki takie jak sos winny i aromatyczne przyprawy, które podkreślą smak schabu.

 4. Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Wielkanocne dania nie tylko powinny być pyszne, ale również muszą wspaniale wyglądać. Z tych względów na polskich stołach często goszczą sałatki warstwowe. Jedną z nich jest sałatka warstwowa z tuńczykiem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do jej przyrządzenia wykorzystujemy dostępne w każdym sklepie produkty. Obowiązkowymi składnikami sałatki są jajka na twardo, tuńczyk w sosie własnym, kukurydza i groszek oraz musztarda. Znakomitym dodatkiem oddzielającym kolejne warstwy będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY.

  5. Tradycyjna sałatka jarzynowa

Sałatki na Wielkanoc mają różne odsłony, jednak w to święto nie można zapomnieć o tradycyjnej sałatce jarzynowej. Uwielbiana jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Zgodnie z tradycyjnym przepisem naszych babć powinna zawierać ziemniaki, marchew, pietruszkę, kawałek selera, jajka ugotowane na twardo, jabłka, ogórki kiszone, cebulę, groszek konserwowy, musztardę oraz oczywiście dobrej jakości majonez. Niebo w gębie!