4 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych

4.48 (151 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Sezon na kasztany jadalne jest już rozpoczęty, więc warto z nich przygotować smaczną oraz zdrową przekąskę. U mnie w domu zazwyczaj znikają lekko posolone, ale pysznie smakują też z miodem, jako nadzienie do mięsa, czy składnik deserów.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500g kasztanów jadalnych
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

4 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany gotowane i pieczone:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
    Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół.
    Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
    Gotować około 15 minut na średnim ogniu (kasztany powinny poobracać się na drugą stronę).
    Odcedzone przełożyć na blachę - tym razem nacięciem do góry.
    Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
    Po tym czasie poczekać aż ostygną, zdjąć twardą skorupkę i gorzkawą błonkę.
    Jadalna jest tylko żółta część.

    Kasztany gotowane:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i umieścić w garnku nacięciem w dół.
    Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
    Gotować około 30-40 minut na średnim ogniu.
    (Uprzednio wodę można posolić i do garnka wrzucić kilka listków laurowych. Czas gotowania zależy od wielkości oraz świeżości kasztanów. W międzyczasie można jednego wyjąć, obrać, a następnie spróbować czy reszta jest już gotowa do spożycia.)

    Kasztany pieczone:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
    Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na blasze do pieczenia - nacięciem do góry.
    Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Kasztany prażone:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
    Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na patelni nacięciem w dół.
    Całość prażyć pod przykryciem przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasztany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować