3Bit

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Ulubione ciasto mojej rodziny, znika w kilka chwil

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jaj
    1szkl mąki
    1szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    1 łyżka kakao

    Masa budyniowa:

    budyń
    1/2l mleka
    1 masło

    Dodatkowo:

    masa krówkowa
    500-700ml kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
    3 śmietan-fixy
    1 czekolada gorzka
    herbatniki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 3Bit 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać cukier. Żółtka wymieszać w miseczce razem z proszkiem do pieczenia i octem (zwiększy się objętość i powstanie pianka). Pianę z białek, połączyć delikatnie z żółtkami oraz przesianą mąką i kakao. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą. Piec w temperaturze 180stopni, około 20 min. (sprawdzić patyczkiem)

    Masa budyniowa. Przygotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzić. Utrzeć z masłem.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy.

    Czekoladę zetrzeć na tarce.

    Na biszkopt wykładamy masę budyniową, następnie układamy warstwę herbatników, rozsmarowujemy masę krówkową, ponownie układamy herbatniki, a na samą górę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy czekoladą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować