3 bit bez pieczenia z masą kakaową

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne i łatwe do przygotowania ciasto. W smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa krówkowa kakaowa 400 g
    herbatniki 500 g
    śmietana 30 % 400 ml
    bita śmietana z proszku np. śnieżka lub śmietan-fix 2 opakowania
    czekolada gorzka 64% 50 - 70 g
    mleko 3,2% 500 ml
    budyń śmietankowy w proszku bez cukru 80 g
    cukier 2/3 szklanki
    masło 200 g
    cukier puder 2 - 3 łyżki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

3 bit bez pieczenia z masą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko.

    2 Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
    Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

    3. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
    4.Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.

    5. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
    6. Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.

    7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować