Smaczne i łatwe do przygotowania ciasto. W smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
masa krówkowa kakaowa 400 g
herbatniki 500 g
śmietana 30 % 400 ml
bita śmietana z proszku np. śnieżka lub śmietan-fix 2 opakowania
czekolada gorzka 64% 50 - 70 g
mleko 3,2% 500 ml
budyń śmietankowy w proszku bez cukru 80 g
cukier 2/3 szklanki
masło 200 g
cukier puder 2 - 3 łyżki (opcjonalnie)
3 bit bez pieczenia z masą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko.
2 Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
3. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
4.Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.
5. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
6. Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.
7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.
Komentarze