3 bit

4.5 (147 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, kremowe i eleganckie

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na blachę ok. 32x20cm
    -2 op. krakersów zwykłych
    -2-3 op. herbatników
    -1 l mleka 2% lub 3,2%
    -1 szkl. mąki krupczatki
    -2 op. cukru wanilinowego
    -1 masło
    -1 łyżka cukru
    -1 łyżka cukru pudru
    -500 ml śmietanki 30% lub 36%
    -2 op. ŚmietanFixu
    -1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Śmietanowiec Herbaty

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Do gotującego się mleka wlać mąkę krupczatkę rozpuszczoną w szklance zimnego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Blachę wyłożyć herbatnikami. Na nie wylać gorącą masę. Masę przykryć krakersami. Mleko skondensowane (w puszce - w wodzie. nie otwierać!) gotować ok 1,5-2 godzin. Jeszcze ciepłe wylać na krakersy. Na mleko skondensowane wyłożyć jeszcze jedną warstwę krakersów. Gdy ciasto ostygnie (najlepiej na drugi dzień) ubić śmietankę 30% lub 36% ze ŚmietanFixem i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na ciasto. Całość posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kakao Krakersy Mleko Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować