Ciasto Shrek ma w sobie wszystko to, co ciasto mieć powinno. Miękki biszkoptowy spód, dwie warstwy kremu, słodkie delicje i kolorową galaretkę. Jak przygotować to ciasto? W galerii znajdziecie mnóstwo świetnych pomysłów na Shreka. Coś czujemy, że wasze pomysły posmakowałyby zielonemu ogrowi!

Jak zrobić ciasto Shrek?

Umówmy się - przygotowanie tego ciasta nie należy do najłatwiejszych i najmniej czasochłonnych. Jeśli zamierzacie zrobić je na domową imprezę warto przygotować je dzień wcześniej. W podstawowym przepisie ciasto Shrek składa się z kilku warstw.

Pierwszą warstwą jest puszysty biszkopt. Możecie skorzystać ze swojego ulubionego przepisu na biszkopt, ważne, żeby ciasto zbytnio nie wyrosło. Po upieczeniu biszkopt warto nasączyć wodą z cytryną lub alkoholem, żeby nie był za suchy. 

Następna warstwa to budyniowy krem. Biorąc jednak pod uwagę, że nasze ciasto to Shrek, do jej przygotowania wykorzystajcie jeden z dostępnych w sklepach zielonych soków przecierowych. Taki sok dzięki swojej gęstości pomoże nam uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Użyjcie do niej budyniów waniliowych lub śmietankowych, żeby nie wprowadzać dodatkowego wyrazistego smaku. Kluczem do sukcesu ciasta Shrek jest cierpliwość - musimy poczekać aż każda kolejna warstwa nieco zastygnie. 

Czas na warstwę śmietanową! Przygotujecie ją z ubitej śmietanki i galaretki. Chodzi o to, żeby warstwa była wystarczająco sztywna. Możecie wybrać dowolny smak galaretki - my polecamy cytrynową, która ze względu na neutralny kolor będzie dobrze pasować do reszty warstw. W śmietanowej masie możecie zanurzyć owoce lub schłodzić ją i na wierzchu ułożyć delicje. 

Finalna warstwa to zielona galaretka. Wylejcie ją na ciasto wtedy, kiedy będzie już leciutko stężała, ale nie twarda. Dzięki temu nie rozleje się na boki, tylko utworzy gładką powierzchnię. 

Deser Shrek w pucharku 

Shrek występuje też w innej wersji - jako słodki deser serwowany w pucharku niczym lody. Jego wygląd przypomina ciasto, ale sam sposób przygotowania nieco różni się od oryginału. Do zrobienia deseru możecie również użyć ciasta biszkoptowego, ale porwijcie je na drobne kawałki i dopiero umieśćcie w pucharkach. Warto też eksperymentować i na spód wrzucić kawałki ciasta kruchego lub pokruszonych ciastek, a nawet małe beziki. 

Dzięki temu, że deser będzie zamknięty w pucharku możemy pozwolić sobie na użycie nieco rzadszych mas niż w przypadku ciasta Shrek. Zamiast zielonej warstwy z soku i budyniu, zróbcie zielony kisiel lub po prostu zmiksujcie np. kiwi na mus. Warstwa śmietanowa nie potrzebuje galaretki, chyba że chcecie by jednak była sztywna. Jeśli nie, możecie po prostu użyć bitej śmietany. Wierzch udekorujmy zieloną galaretką - nie musi być idealnie równa, a gdybyśmy się zagapili i zdążyłaby stężeć przed wylaniem na deser, możemy po prostu wrzucić ją na wierzch w kawałkach.

Chcecie wprowadzić więcej zielonych dań do swojej kuchni? Wypróbujcie przepis na chleb Shrek lub koktajl Shrek!