Boczniaki to pyszne grzyby, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Szczególnie lubią je zwolennicy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. W łatwy sposób przyrządzicie pyszne i pożywne dania. Zobaczcie, 25 przepisów na znakomite danie z boczniaków. 

Boczniaki - pyszny zamiennik mięsa

Coraz częściej szukamy alternatywy dla mięsa w kuchni. Okazuję się, że jako zamiennik sprawdzi się nie tylko tofu czy seitan.
Boczniaki usmażone w złocistej panierce, podduszone w sosie niczym flaczki czy podane w burgerze z mnóstwem warzyw to pomysły na wege wersje popularnych dań mięsnych. Jeśli nie zdradzimy gościom przy stole, z czego przygotowane są dania, mogą początkowo nawet nie zauważyć różnicy! Co ważne, taki bezmięsny posiłek z boczniakami w roli głównej zrobimy szybko i bez kombinowania w kuchni.

Boczniaki - przepisy proste i szybkie

Boczniaki sprawdzą się w propozycjach kuchni azjatyckiej (np. curry z boczniakami), kuchni francuskiej (quiche z boczniakami, a nawet polskiej (pierogi z boczniakami)7. W sezonie grillowym boczniaki można wrzucić na ruszt - zamarynowane i zgrillowane w towarzystwie sałatki do grilla będzie konkurencją nawet dla karkówki z grilla. Ponadto boczniaki doprawione wędzoną, słodką papryką będą niemal identyczni smakować jak szarpana wołowina. Tak przygotowane można serwować w opiekanej bułce do humburgerów i odrobiną ostrego sosou.